Ιαπωνία: Εμφάνισε για πρώτη φορά εμπορικό έλλειμμα σε διάστημα 22 μηνών

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ιαπωνία: Εμφάνισε για πρώτη φορά εμπορικό έλλειμμα σε διάστημα 22 μηνών
image

Έλλειμμα για πρώτη φορά σε διάστημα 22 μηνών εμφάνισε τον Ιανουάριο η Ιαπωνία στο εμπορικό της ισοζύγιο λόγω των πιο αδύναμων σε σχέση με τις εκτιμήσεις εξαγωγών και της απότομης αύξησης των εισαγωγών, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης, οι εξαγωγές τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο η Ιαπωνία εμφάνισε αύξηση των εξαγωγών αλλά πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτήν της τάξης του 7,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της χώρας απέδωσαν τα αποτελέσματα αυτά, εν μέρει, στη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα που διαμορφώθηκε στο 1% συγκριτικά με την αύξηση του 20,1% που είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο. Οι εξαγωγές προς ολόκληρη την Ασία αυξήθηκαν κατά μόλις 0,4%. Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας απέδωσε τη μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα στην εορταστική περίοδο λόγω του Νέου Σεληνιακού ‘Έτους στην χώρα όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν κατά 12,4% κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Η κυβέρνησης ανέφερε ότι οι τιμή του εισαγόμενου αργού πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 10,6%, ενώ οι τιμές των προϊόντων που συνδέονται με αυτό αυξήθηκαν κατά 38,5%.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του «στασιμοπληθωρισμού» καθώς οι αυξανόμενες τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών θα πλήξουν την οικονομία της χώρας.


Πηγή: CAPITAL.gr

1Πηγή:www.capital.gr
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text