Δυσαρεστημένη με την ελληνική κυβέρνηση για φοροδιαφυγή, υγεία, αποκρατικοποιήσεις

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δυσαρεστημένη με την ελληνική κυβέρνηση για φοροδιαφυγή, υγεία, αποκρατικοποιήσεις
image

Πνεύμα δυσπιστίας έναντι της δυνατότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στα όσα προβλέπει το μνημόνιο αναμένεται να αποπνεύσει η επίσημη αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η σκοπιμότητα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα η Επιτροπή αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να στηλιτεύσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, όπως επί παραδείγματι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αναμόρφωση του τομέα της υγείας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, ο γενικότερος- περαιτέρω - περιορισμός του δημόσιου τομέα, η εξυγίανση των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , η λειτουργία του ανταγωνισμού κ.ο.κ.

Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η «κρίσιμη μάζα» των μεταρρυθμίσεων που κατά το μνημόνιο είναι αναγκαία για να σταθεροποιηθεί δημοσιονομικώς και να τονωθεί αναπτυξιακώς η ελληνική οικονομία. Τα πορίσματα της Επιτροπής, που σε γενικές γραμμές θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για τις αντίστοιχες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα τεθούν υπό συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας του Μαρτίου, όπου ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κληθεί ασφαλώς να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της αναφοράς στα 50 δις που θα πρέπει να εισπράξει τα επόμενα χρόνια το ελληνικό κράτος από διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων του, κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν ότι ανεξαρτήτως από τις όποιες αναφορές υπάρξουν στο κείμενο της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση, η οποία όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χρονικώς υπερβαίνει τα όρια μνημονίου.

 

Άρθρο Του ΜΑΝΩΛΗ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗ

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

1
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text