Ποιοι γλιτώνουν τα τεκμήρια της Εφορίας – Τι προβλέπει νέα διάταξη

Αρχική | Οικονομία | Ποιοι γλιτώνουν τα τεκμήρια της Εφορίας – Τι προβλέπει νέα διάταξη
image

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στο άμεσο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών διάταξη η οποία θα προστατεύσει χιλιάδες φορολογούμενους από την φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η διάταξη θα προστατεύσει κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν ελάχιστα πραγματικά εισοδήματα.

Με βάση  τα όσα ισχύουν έως τώρα από τη φορολογική νομοθεσία τα τεκμήρια διαβίωσης ενεργοποιούνται και χρεώνουν εικονικό εισόδημα σε έναν φορολογούμενο εφόσον έχει ακόμη και ένα ευρώ ως πραγματικό εισόδημα. Δηλαδή οι φορολογούμενοι που έχουν πραγματικό εισόδημα ακόμα και ένα ευρώ από τόκους καταθέσεων ή εισόδημα ελάχιστο από ένα μεροκάματο ή παροχή έκτακτης υπηρεσίας μέσω "τίτλου κτήσης" ή "απόδειξη δαπάνης" που εκδίδει ο εργοδότης βρίσκονται να χρεώνονται με τεκμαρτό εισόδημα. Για δαπάνες διαβίωσης ορίζεται ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους, ενώ έχει οριστεί ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για κατοχή ΙΧ, ιδιοκατοικούμενη ή ενοικιαζόμενη κατοικία κ.ά.

Τώρα στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό, τότε φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.  Το τεκμαρτό εισόδημα φορολογείται βάση με της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο όριο και με συντελεστή φορολόγησης 22% από το πρώτο ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι και αδικημένοι  είναι κυρίως οι φορολογούμενοι που δεν έχουν πραγματικό εισόδημα ή έχουν ελάχιστο ή περιστασιακό εισόδημα.

Για να σταματήσει αυτή η αδικία το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει διάταξη η οποία θα ορίζει τα εξής:

- Οι φορολογούμενοι, πλην όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, που το πραγματικό τους ετήσιο εισόδημα είναι έως 6.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα είναι έως 9.500 ευρώ, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο που, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου, φθάνει ακόμη και τα 9.545 ευρώ. Ο φορολογούμενος του παραδείγματος, όταν θα περάσει η σχετική διάταξη, θα γλιτώσει από τον φόρο εισοδήματος αφού το τεκμαρτό εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθεί θα είναι 4.500 ευρώ, δηλαδή εντός του ορίου εισοδήματος που είναι αφορολόγητο.

Ωστόσο,  επειδή ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών θα πρέπει να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση ελάχιστη αξία αποδείξεων ή δαπανών με πλαστικό χρήμα 10% του εισοδήματός του. Διαφορετικά  θα φορολογηθεί για την αξία των αποδείξεων ή δαπανών με πλαστικό χρήμα που του λείπουν με συντελεστή 22%.

 

 

 Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text