Πιτσιλής: Ξεκινά η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Αρχική | Οικονομία | Πιτσιλής: Ξεκινά η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια
image

Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ως αναγκαίο βήμα προς την έλευση του ηλεκτρονικού τιμολογίου,σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει υπό την ευθύνη της να προτείνει λύσεις και μέτρα προς την κυβέρνηση, για την καλύτερη είσπραξη των φόρων.

Ομιλητής στο συνέδριο των Δελφών, ο διοικητής του ΑΑΔΕ κ. Ο Γιώργος Πιτσής έδειξε ότι είναι στο μυαλό του ένα σχέδιο για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων των εμπόρων ηλεκτρονικά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πιτσιλής «πρέπει να σκεφτούμε ακόμα και ένα κομμάτι που λέγεται εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί και αυτό βοηθά τη συμμόρφωση. Πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη για όποιον θέλει να συμμορφωθεί. Σε δύο γραμμές να πω και μια ιδέα που δεν είναι πολύ ώριμη ακόμη, αλλά αν βρισκόμαστε σε ένα χώρο ανταλλαγής σκέψεων, εγώ θα το πω. Μιλάμε για ηλεκτρονική τιμολόγηση. Πρέπει να προχωρήσει; Κατά τη γνώμη μου είναι μισή η σκέψη αυτή αν δεν συνδυαστεί με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. Η πληροφορία πρέπει να παραχθεί μία φορά και όχι τρείς και τέσσερις, όπως παράγεται σήμερα.Να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία για τον πολίτη, ακόμη και για τη μικρή και για τη μεσαία επιχείρηση, για να αισθανθεί ότι κερδίζει από τη συμμόρφωση σε χρόνο και σε χρήμα και κερδίζουμε και εμείς ».

Επιπλέον, αναφερόμαστε στις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση της χώρας μας, «περνάμε πολύ γρήγορα από την εποχή της μη ενημέρωσης, στην εποχή των τεράστιων πληροφοριών, στην εποχή των μεγάλων δεδομένων. Και εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση για εμάς, γιατί το μέλλον έρχεται με ταχύτητα επάνω μας, να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα την τεχνογνωσία για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία, να κάνουμε το λεγόμενο data mining και σωστό έλεγχο στόχευσης. Αυτό συνεπώς απαιτεί μια τεράστια επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές ». Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλθηκε η πρόσληψη 100 στελεχών πληροφορικής.

Ο κ. Ο Πιτσιλής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της σχετικής συμφωνίας. Ήταν το τρίτο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και το οποίο, όπως αναφέρθηκε, «σε αντίθεση με τους βαρείς ή τους λιγότερο ευνοϊκούς συντελεστές και πολύ λιγότερο ευνοϊκούς από τους δύο προηγούμενους (το 3% ήταν το πρώτο σχήμα και το 8% το δεύτερο ), έφερε περίπου 800 εκατ. ευρώ »και« πάνω από τα μισά από αυτά δεν φαίνεται να έχουν προέλθει από ελέγχους, από εντολές ελέγχου, αλλά από φορολογούμενοι οι οποίοι υπέγραψαν και πληρώθηκαν. Έχουμε βέβαια και εκεί ακόμα πάρα πολύ δουλειά ».

Ακόμη, προσθέστε ότι "είναι αλήθεια ότι υπάρχει υπερφόρτωση, η οποία παραδέχθηκε χθες εδώ σε αυτή την αίθουσα του Πρωθυπουργού, αλλά νομίζω ότι πρέπει να πούμε και μια άλλη αλήθεια ότι η φράση« η φορολογική αίσθηση είναι η εθνική σπορ των Ελλήνων », δεν είναι φράση της δεκαετίας του 2010, είναι η φράση των προηγούμενων δεκαετιών, όπου η φορολογία ήταν σαφώς χαμηλότερη ".

Τέλος τόνισε ότι «πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των φορολογικών συντελεστών, της φορολογικής πίεσης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα. Να φύγω από την κουλτούρα της αυτοδιοίκησης, να μην πληρώσω, να φύγω, να κρύβω, να μεταφέρω θετικά την έδρα μου γιατί οι φόροι είναι δύσβατοι και να πηγαίνω στην κουλτούρα της λογοδοσίας, να πληρώσω ό, τι μου αναλογούν και απαιτούν αυτά να χρησιμοποιηθούν με σωστό και διαφανή τρόπο ».

 
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text