ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις: Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Με πέντε αποφάσεις η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καταλήγει ποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, παραμένουν σε ισχύ και ποιες όχι. Αλλαγές στο Νόμου Κατρούγκαλου φέρνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με πέντε αποφάσεις του κρίνει αντισυνταγματικά σημαντικά σκέλη του νόμου 4387/2016, που αφορούν το ασφαλιστικό.

Οι αποφάσεις όλες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, ενώ όπως αναφέρεται δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αποτρέποντας έτσι ενδεχόμενο «έμφραγμα» του συστήματος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προεδρεύουσα την αντιπρόεδρο Μαίτη Σαρπ, έκρινε:

- Για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις λόγο έλλειψης αναλογιστικών μελετών. Αντίστοιχα, όσες διατάξεις αφορούν σε κύριες συντάξεις είναι συνταγματικές καθώς έχουμ συνταχθεί οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες από τις αρμόδιες αρχές. Έτσι, ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές συντάξεις, παλιές και μελλοντικές, ενώ η Πολιτεία καλείται να νομοθετήσει εκ νέου .

- Για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων

Αντισυνταγματική κρίθηκε η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (μικτά), με το σκεπτικό ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική τη διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με την Πολιτεία να αναμένεται σύντομα να νομοθετήσει σχετικά.

- Για την αναπλήρωση των συντάξεων

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί, ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

- Για τον ΕΦΚΑ

Ο ενιαίος ασφαλιστικό φορέας και η υποχρεωτική υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, κρίθηκαν συνταγματική από την πλειοψηφία του ΣτΕ. Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνει εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος. Από την πλευρά της, η μειοψηφία της Ολομέλειας υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

- Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών τους σε σχέση με τους μισθωτούς, δίνοντας βαρύτητα στη διαφορά των ποσοστών αναφορικά με τις εισφορές. Συγκεκριμένα, για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες προβλεπόταν όριου του 20% ενώ για τους μισθωτούς 6%. Σε κάθε περιππτωση πάντως, το ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί αφού με καινούργιο νομοθέτημα το ποσοστό του 20% έχει μειωθεί.

- Για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Με οριακή πλειοψηφία (13-12) το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις, στο νόμο Κατρούγκαλου υπάγεται το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Οι σύμβουλοι που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι η επίμαχη διάταξη αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Πηγή: News 247.gr