Ελλάδα-Ιταλία ανοίγουν μέτωπο με την ΕΕ για το χρέος (isotimia.gr)

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ελλάδα-Ιταλία ανοίγουν μέτωπο με την ΕΕ για το χρέος (isotimia.gr)
image

 

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο μοναδικές χώρες που διαφωνούν σε επίσημο επίπεδο με το γερμανικό σχέδιο για τη συνταγματική θέσπιση ετήσιου ορίου για το χρέος. 

Ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε εν όψει της συζήτησης του θέματος στο Eurogroup της Δευτέρας και διέρρευσε στο Bloomberg αναφέρει ότι «όλες οι χώρες μέλη εκτός από δύο έχουν ήδη αποδεχτεί την πρόταση. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επιφυλάξεις ως προς το αριθμητικό όριο». 

Η άρνηση της Ελλάδας στηρίζεται στο ότι ο προτεινόμενος κανόνας θα ανάγκαζε τη χώρα να προχωρήσει σε ανέφικτα μεγάλες περικοπές δαπανών μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης. 

Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν από μόνες τους να ασκήσουν βέτο στον κανόνα για το χρέος, όμως η Γερμανία έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμφωνήσει να διευρυνθούν τα κεφάλαια και ο σκοπός του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. 

Σύμφωνα με τον κανόνα που πλέον προτείνεται από την Κομισιόν, οι χώρες με χρέος που ξεπερνά το όριο της ΕΕ για 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώνουν κατά το 1/20ο του υπερβάλλοντος χρέους. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις. 

Η Ελλάδα έχει από το 2007 (όταν ξεπέρασε την Ιταλία) το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη. Το χρέος του 140,2% του ΑΕΠ του 2010 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 156% το 2012. 

Ουσιαστικά, από αυτά τα επίπεδα, η Ελλάδα θα καλείται να αποπληρώνει χρέος ίσο με 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το χρόνο. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το Βέλγιο, που βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, δεν κατάφερε αυτούς τους ρυθμούς μείωσης σε μία δεκαετία προσπαθειών για την αποκλιμάκωση του χρέους του, έως το 2007.


ΠΗΓΗ: isotimia.gr

 

Για να δείτε το πλήρες άρθρο, οδηγηθείτε στον σύνδεσμο της πηγής.
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text