Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ για το 2011-15 (tovima.gr)

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ για το 2011-15 (tovima.gr)

Κολοσσιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 εξήγγειλαν από την Αίγλη Ζαππείου οι επικεφαλής της τρόικας, κύριοι Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν), ΠόουλΤόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Η τρόικα ενέκρινε την τέταρτη δόση ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντερούζ σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Προανήγγειλε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταρτίσει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 15 δισ. ευρώ για εφέτος και το 2012 (αντί για 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο για τη διετία 2011-2012) και συνλικά 50 δισ. ευρώ (!) από το 2011 ως το 2015.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα (2012-2015) στο οποίο θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή 8% του ΑΕΠ τα πρώτα τρία χρόνια, την περίοδο 2012-2014.

Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Για να δείτε το πλήρες άρθρο, οδηγηθείτε στον σύνδεσμο της πηγής.
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text