Αγνωστη παραμένει η συναλλαγή μέσω Διαδικτύου στο Δημόσιο (kathimerini.gr)

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αγνωστη παραμένει η συναλλαγή μέσω Διαδικτύου στο Δημόσιο (kathimerini.gr)
image

Αλιεύουμε το παράδειγμα από την τεράστια δεξαμενή ανάλογων περιστατικών, στην οποία τσαλαβουτά καθημερινά ένας μέσος πολίτης. Πρόσφατα, μια δυσάρεστη συγκυρία μάς υποχρέωσε να αναζητήσουμε το πλησιέστερο νοσοκομείο στο οποίο μπορεί κανείς να δώσει αίμα. Οι ιστοσελίδες των νοσοκομείων δεν ανέγραφαν οτιδήποτε σχετικό, κάτι που βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η αλήθεια είναι ότι, για κάποιον που λόγω δουλειάς χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με κάθε είδους δημόσιους οργανισμούς, έκπληξη δεν αποτέλεσε ούτε ότι οι εν λόγω τηλεφωνικοί αριθμοί εμφανίζονταν μονίμως κατειλημμένοι. Το μοναδικό -ελαφρύ- τσίμπημα ήρθε όταν οι υπάλληλοι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με το γνωστό ύφος, άρχισαν να μας παραπέμπουν από τον Αννα στον Καϊάφα, να μη γνωρίζουν, να μην απαντούν. Αλλά πάλι... εδώ είναι Ελλάδα, τι περιμέναμε;

 

Τι συμβαίνει αλλού

 

Υπάρχουν όμως και άλλα μέρη στον κόσμο. Επίσης, πρόσφατα χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με μια σειρά νοσοκομεία του εξωτερικού, για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ. Απευθυνθήκαμε τηλεφωνικά (δεν σε εγκαταλείπει εύκολα η φοβία ότι αλλιώς δεν «θα κάνεις τη δουλειά σου») στο Βέλγιο, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία, με το ίδιο αίτημα. Οι υπάλληλοι που σήκωσαν το τηλέφωνο κάθε άλλο παρά αρμόδιοι να απαντήσουν στο ερώτημά μας ήταν. Ομως, εντός μισαώρου, αναλυτικά email (τι άλλο) έφταναν στο inbox, συνοδευόμενα με βιβλιογραφία (!) και με την υπόμνηση «Sorry, I couldn’t be of more assistance».

Μην πάτε μακριά. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε μια ζωηρή συζήτηση στο twitter για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, Ελληνας χρήστης απευθύνθηκε στον επίσημο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας περισσότερη ενημέρωση για την ανθρωπιστική κρίση στη γειτονική χώρα. Αμέσως (κυριολεκτικά αμέσως) ήρθε η απάντηση προς τον χρήστη: «Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της Αιγύπτου, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www...». Καθώς όμως η κάλυψη του θέματος από την κεντρική ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών ήταν υποτυπώδης, ο χρήστης επανήλθε με ακόμη πιο δυναμικό tweet, το οποίο μάλιστα διαδόθηκε από χρήστες σε όλο τον κόσμο. Την επόμενη ημέρα, η Αίγυπτος ήταν «πρώτο θέμα» στη συγκεκριμένη σελίδα. Τυχαίο; Μπορεί.

Τις προάλλες, πάλι, με το ελληνικό twitter να έχει ξανα-αρπάξει φωτιά λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο, ο χρήστης @endiaferon ζήτησε από τη NASA να «ανεβάσει» φωτογραφία της πλατείας Ταχρίρ στο Κάιρο. Η απάντηση από τον διαχειριστή του λογαριασμού της NASA ήταν επίσης άμεση: «Οι δορυφόροι μας απεικονίζουν τακτικά πόλεις, αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τετράγωνα, όπως η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο».

 

Υποτυπώδεις δοσοληψίες

 

Ολα αυτά βέβαια αποτελούν επιστημονική φαντασία για τα καθ’ ημάς. Οι «δικές μας» υπηρεσίες δεν επικοινωνούν με τους πολίτες μέσω αυτών των διαύλων, ενώ πίσω από τους περισσότερους λογαριασμούς πολιτικών στα κοινωνικά δίκτυα κρύβονται τα γνωστά και μη εξαιρετέα Γραφεία Τύπου («Η υπουργός τάδε θα επισκεφθεί τον τάδε») με μηδενική αλληλεπίδραση με το κοινό. Λιγοστές οι εξαιρέσεις όπως, για παράδειγμα, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έχει απαντήσει σε πιεστικές ερωτήσεις πολιτών στο twitter, αλλά και της «Ch. Papoutsis Team» που επίσης έχει φιλοτιμηθεί να λύσει απορίες χρηστών.

Ομως, πέραν της υποτυπώδους ανταλλαγής απόψεων, οι περισσότεροι δεν (μπορούν να) έχουν ηλεκτρονικές δοσοληψίες με το Δημόσιο. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έρευνα της Κοινωνίας της Πληροφορίας για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη χρήση υπηρεσιών e-government, το 96% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα προχωρούσε σε συναλλαγές με το Δημόσιο ηλεκτρονικά, ωστόσο μόλις το 6% το έχει κατορθώσει. Η δυνατότητα «ηλεκτρονικής επικοινωνίας» με κρατικούς φορείς και οργανισμούς, όταν και όπου υφίσταται, περιορίζεται στο περίφημο «παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα», που για τους μαθημένους δεν διαφέρει από μία απρόθυμη να εξυπηρετήσει υπάλληλο πίσω από ένα γκισέ. Μοιάζει ολοφάνερο: η αποτυχία του e-government δεν οφείλεται στην έλλειψη λογισμικού, ούτε καν στην έλλειψη προσωπικού, αλλά στην έλλειψη ευθύνης. Το «ουδείς αρμόδιος», πάνω στο οποίο έχει στηθεί η κρατική μηχανή, είναι άγνωστη φράση στο web 2.0.

Κι όμως, εδώ και χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις εξαγγέλλεται το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών και η άνοιξη των online συναλλαγών με το Δημόσιο. Στην εκπνοή του 2010, το υπουργείο Εσωτερικών ξανανανακοίνωσε ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με σχέδιο-νόμου που προβλέπει online επικοινωνία μεταξύ των φορέων και των υπηρεσιών, αναζήτηση εγγράφων ηλεκτρονικά, πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ολως τυχαίως, τις ίδιες ημέρες, εγκύκλιος που απεστάλη σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, «υπενθύμιζε» στους υπαλλήλους να... σηκώνουν τα τηλέφωνα όταν καλούν πολίτες.


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Για να δείτε το πλήρες άρθρο, οδηγηθείτε στον σύνδεσμο της πηγής.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text