Παράδοξες επενδυτικές «ευκαιρίες» στην κρίση (kathimerini.gr)

Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Παράδοξες επενδυτικές «ευκαιρίες» στην κρίση (kathimerini.gr)
image

Στο ραντάρ των ξένων επενδυτικών σχημάτων έχει μπει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, καθώς διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες λόγω της «προσγείωσης» της ελληνικής οικονομίας και της κρίσης ρευστότητας που ταλανίζει το τραπεζικό σύστημα. «Μυρίζει αίμα», σημειώνουν στελέχη τραπεζών και πολλοί αναζητούν ευκαιρίες, δηλαδή την απόκτηση προβληματικών εταιρειών και δανείων σε τιμή... υπερευκαιρίας. Αυτή τη στιγμή, προσθέτουν, ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι εκφράζουν ενδιαφέρον για κάποιες υπερχρεωμένες εταιρείες, ωστόσο το τίμημα που προσφέρουν είναι εξευτελιστικό. Ενας πολύ μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων είναι επιβαρυμένες με δάνεια πολλαπλάσια του κύκλου εργασιών τους και πρακτικά δεν έχουν ελπίδα διαφυγής. Συνολικά δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ, που έχουν δοθεί τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε νοικοκυριά, δεν αποπληρώνονται.

Δύο είναι τα βασικά προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που ενδιαφέρουν τα εξειδικευμένα επενδυτικά σχήματα. Το πρώτο αφορά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ελπίδα διαφυγής, ενώ και οι τράπεζες δεν έχουν ελπίδα να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους. Τα επενδυτικά αυτά σχήματα αγοράζουν τα δάνεια από τις τράπεζες σε τιμή 80% χαμηλότερη (δηλαδή για δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ προσφέρουν στις τράπεζες περί τα 50 εκατ. ευρώ), ανατρέπουν τους μετόχους και προσπαθούν είτε να εξυγιάνουν την εταιρεία και να την μεταπωλήσουν σε άλλους επενδυτές είτε κερδίζουν από την πώληση και την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον, υπό ομαλές συνθήκες, υπήρχε από ξένους και για χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων τραπεζών. Οι επενδυτές αγοράζουν, για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων από μια τράπεζα στο 1/10 της αρχικής του αξίας και εν συνεχεία διεκδικούν από τους οφειλέτες τα οφειλόμενα ποσά.


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text