Αγώνας δρόμου για συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Αγώνας δρόμου για συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ενωση
image

Υπό την πίεση των αγορών που καραδοκούν, ένας αγώνας δρόμου 50 ημερών έχει ξεκινήσει για τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να επέλθει ολοκληρωμένη συμφωνία σχετικά με τη συνολική απάντηση-πακέτο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής διαφάνηκε ότι «αγκάθι» για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις πολλών χωρών-μελών στις προτάσεις της Αγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, αλλά και οι διαφωνίες που εντοπίζονται εντός του γαλλογερμανικού άξονα.

Η Γαλλία
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ανώτατης κοινοτικής διπλωματικής πηγής, η οποία σημείωνε με νόημα ότι οι προτάσεις Βερολίνου και Παρισιού για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «έχουν πολύ από Γερμανία και λίγο από Γαλλία».

Εξηγούσαν, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Γαλλία μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στα αυστηρά γερμανικά πρότυπα. Οι ίδιες πηγές προεξοφλούσαν, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται έντονες συζητήσεις και στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γαλλίας σχετικά με τον κίνδυνο απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των σκληρών μέτρων λιτότητας συνολικά στην Ευρώπη.

Στις δυσκολίες αυτές προστίθενται η αναμονή των αγορών, αλλά και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για να δοθεί πειστική λύση και να σταλεί μήνυμα πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να θωρακιστεί, καθώς, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 υπολογίζεται πως θα κυκλοφορήσουν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 5 τρισ. ευρώ.

Ενώπιον αυτών των πιθανών επιπλοκών σε περίπτωση συνέχισης του αδιεξόδου, η εμβόλιμη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών-μελών του ευρώ στις αρχές Μαρτίου θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αποτίμηση της προόδου που θα πρέπει να έχει σημειωθεί ενόψει της «καταληκτικής προθεσμίας» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Μαρτίου. Ημερομηνία-σταθμός, την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, έχουν θέσει οι ίδιες οι αγορές.

Περιθωριοποίηση
Εξάλλου, στη δυσαρέσκεια των χωρών-μελών αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων για τις γαλλογερμανικές προτάσεις θα πρέπει να προστεθεί και η δυσφορία της Κομισιόν, η οποία βλέπει το ρόλο της να περιθωριοποιείται. Και αυτό γιατί επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα είναι οι συζητήσεις να προχωρήσουν κυρίως σε διακυβερνητικό επίπεδο και εκτός πλαισίου Ε.Ε.

Με τεράστιο ενδιαφέρον θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένονται οι προτάσεις που θα καταθέσει, εντός του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον καθορισμό των δεικτών, με τους οποίους θα αξιολογείται η ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών.

Προγράμματα
Η φετινή άνοιξη σηματοδοτεί ακόμη την έναρξη εφαρμογής και του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», με το οποίο τα κράτη-μέλη καλούνται να υποβάλουν, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, αλλά και τις γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους.

Αναμφίβολα πρόκειται για την απόδειξη ότι τελικά λαμβάνει σάρκα και οστά ο στόχος του Βερολίνου για απόλυτο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και στενή επιτήρηση των εθνικών οικονομιών.

 

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Για να δείτε το πλήρες άρθρο, οδηγηθείτε στον σύνδεσμο της πηγής.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text