Ιδρυτική διακήρυξη

Αναρτήθηκε την 13-06-2014

Βιώνουμε τη βαθύτερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση των τελευταίων 70 ετών. Έχουμε υποστεί μία τεράστια μεταβολή στο βιοτικό μας επίπεδο. Κάποιοι χάσαμε τις δουλειές μας και οι υπόλοιποι είδαμε τα εισοδήματά μας να καταρρέουν. Το κοινωνικό κράτος διαλύθηκε. Πολλοί -εκατοντάδες χιλιάδες- είμαστε εντελώς ανασφάλιστοι και άλλοι έχουμε μία υποτυπώδη ασφάλιση με αυξημένο κόστος και τραγικά χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών. Μας επιβλήθηκε η πιο μεγάλη και η πιο βίαιη αύξηση φορολογίας στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Βλέπουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια να ξεφτιλίζεται και την εθνική μας περιουσία να ξεπουλιέται.

Η κοροϊδία και τα ψέματα συνεχίζονται. Τίποτα δεν αλλάζει. Τα ίδια πρόσωπα, η ίδια νοοτροπία, οι ίδιες πρακτικές. Αυτοί που διέσυραν και χρεοκόπησαν την Ελλάδα, γαντζώνονται στην εξουσία και προσπαθούν να διασωθούν αλλάζοντας ονόματα και εξαπατώντας τους πολίτες με την παραποίηση της οικονομικής αλήθειας και την προεκλογική διανομή μερικών εκατοντάδων ευρώ σε μία κοινωνία που έχει συντριβεί.

Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν! Όλα αυτά θα πρέπει να τα σταματήσουμε!

Εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι έχουμε βιώσει την κατάρρευση των θεσμών του Κράτους, της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής και έχουμε υποστεί τις βαριές συνέπειες από την κατάρρευση αυτή, ιδρύουμε πολιτικό κόμμα με την ονομασία:

“Έλληνες Φορολογούμενοι - Κίνημα Πολιτών”

Μέσα από το κόμμα αυτό θα αγωνιστούμε για:
•    Την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
•    Την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
•    Την ανόρθωση και την ορθή λειτουργία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεσμών και τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου.
•    Την αποκατάσταση των σχέσεων Κράτους και πολιτών.
•    Την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
•    Τη διόρθωση της ζημιάς που υπέστη η κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη δημιουργία ενός δίκαιου κοινωνικού Κράτους.
•    Την ενίσχυση της θέσης και της ισχύος της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
•    Τη θέσπιση θεσμικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου, ώστε να μην ξαναβρεθεί η πατρίδα μας σε παρόμοια περιπέτεια δημόσιου χρέους.

Θέλουμε να πετύχουμε: Φθηνότερη και πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που θα βασίζεται σε σύγχρονη οργάνωση και στη τεχνολογία. Πιο σύγχρονο πλαίσιο για την ελεύθερη ανάπτυξη της οικονομικής μας πρωτοβουλίας. Καλύτερη παιδεία που θα στοχεύει στην ανάπτυξη πολιτών με κριτική σκέψη και διάθεση δημιουργίας και πρωτοπορίας. Καλύτερο σύστημα υγείας, το οποίο θα σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ασθενή. Συντάξεις αξιοπρέπειας, ανάλογες με τις εισφορές που καταβάλλουμε. Καλύτερο φυσικό περιβάλλον, το οποίο δε θα καταστρέφεται από την πολυνομία, την αντιφατικότητα των νόμων και τη δυσλειτουργία των κρατικών μηχανισμών. Ασφάλεια στην καθημερινή μας ζωή. Ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού.

Μικρότερο κράτος - Λιγότεροι φόροι – Ανταποδοτική και αναπτυξιακή φορολογία:

Προϋπόθεση όλων αυτών, είναι η ύπαρξη μίας ισχυρής και ανταγωνιστικής οικονομίας η οποία θα βασίζεται σε ένα μικρότερο και πιο αποδοτικό Κράτος, το οποίο θα έχει έναν ρυθμιστικό και εποπτικό ρόλο.
Πίσω από μία ισχυρή οικονομία υπάρχει -παντού και πάντα- ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει, οπωσδήποτε, να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα. Ένα σύστημα “διαφανές”, με λιγότερους και πιο δίκαιους φόρους το οποίο θα εξαλείψει από τους πολίτες το αίσθημα της αδικίας και τους επιτρέψει να αναπτύξουν οικονομική και επιχειρηματική πρωτοβουλία, χωρίς εμπόδια.
Ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει μερικά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αγωνιστούμε ώστε να θεσμοθετηθούν επίσημα, με τη μορφή “δικαιωμάτων των φορολογούμενων”, όπως έχουν θεσμοθετηθεί και σε πολλές άλλες χώρες. Με βάση τα δικαιώματα αυτά, η φορολογία πρέπει:

•    Να είναι σταθερή, ώστε να επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να προγραμματίζουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Και όταν είναι απαραίτητο να αλλάξει, να προβλέπει μεταβατικό χρονικό διάστημα μεταξύ των αλλαγών.
•    Να είναι απλουστευμένη, ξεκάθαρη και εύχρηστη, ώστε να μπορεί να την κατανοήσει και να την επεξεργαστεί ο μέσος πολίτης, χωρίς την αναγκαιότητα προσφυγής σε ειδικούς φοροτεχνικούς και λογιστές. Να είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς επαφή των πολιτών με τις ΔΟΥ. Να μην έχει παραθυράκια, ασάφειες και φωτογραφικές διατάξεις. Να μην έχει διατάξεις που παγιδεύουν τους πολίτες.
•    Να είναι ανταποδοτική, προσφέροντας επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, καταργώντας την ανάγκη για κάλυψη των υπηρεσιών αυτών (υγεία, παιδεία, κλπ) από την ιδιωτική αγορά.
•    Να είναι δίκαιη και να φορολογεί τους πολίτες ανάλογα με τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητές τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Να προστατεύει τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Να εμπιστεύεται τους πολίτες, τους οποίους θα πρέπει να εκλαμβάνει ως ειλικρινείς και όχι ως “κλέφτες” ή ως “εν δυνάμει φοροφυγάδες”, όπως συμβαίνει σήμερα. Να μην τους διαχωρίζει ανάλογα με το επάγγελμά τους. Να τιμωρεί όσους αποδεικνύονται μη ειλικρινείς, χωρίς όμως να τους εξοντώνει. Για όσους θεωρούν ότι αδικήθηκαν, να επιτρέπει την αμφισβήτηση των αποφάσεων του εφόρου μέσα από δίκαιες, λειτουργικές και γρήγορες διαδικασίες.
•    Να είναι λειτουργική ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες είσπραξης των εσόδων του Κράτους. Παράλληλα να δίνει πλήρη, ειλικρινή και ακριβή πληροφόρηση για τα έσοδα, την ταμειακή και την οικονομική κατάσταση του Κράτους, χωρίς να παραπλανά μέσα από εξωπραγματικές καταστάσεις και φανταστικά έσοδα τα οποία δε θα μπορούν ποτέ να εισπραχθούν.
•    Να είναι διαφανής, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διαπιστώνουν τις πηγές και τις χρήσεις των εσόδων της φορολογίας και των άλλων πόρων του Κράτους.
•    Να είναι αναπτυξιακή. Να παρέχει τους πόρους για τη λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού, αλλά όχι σπάταλου, Κράτους. Όμως, να μην είναι υπερβολική ώστε να καταλήγει να αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία, την επένδυση και την οικονομική ανάπτυξη.
•    Να σέβεται την προσωπικότητα, τις αγωνίες και τη ζωή των πολιτών.

 

Δίκαιο, ισχυρό και μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης:

Θα αγωνιστούμε για την αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, όπου το Κράτος έχει συμπεριφερθεί ανέντιμα, με εχθρότητα και με πλήρη ασυνέπεια. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει! Ο ασφαλισμένος έχει δικαιώματα. Δικαιώματα που εκπορεύονται από το δίκαιο, την ηθική και τις επικρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει:

•    Να έχει τη βεβαιότητα ότι οι εισφορές που καταβάλλει έχουν επαρκή ανταποδοτικότητα.
•    Να έχει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Να μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και να ελέγχει μόνος του την εξέλιξη του επιπέδου της σύνταξης που θα λάβει όταν σταματήσει να εργάζεται. Να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το επίπεδο της σύνταξης που θα λάβει στο τέλος του εργασιακού του βίου, καταβάλλοντας το ανάλογο επίπεδο εισφορών.
•    Να έχει το επίπεδο της φαρμακευτικής, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που δικαιούται με βάση τις εισφορές που καταβάλλει, αλλά και με βάση το επίπεδο της φορολογίας στην οποία υπόκειται το σύνολο της κοινωνίας.
•    Να νοιώθει την ασφάλεια ενός ισχυρού κοινωνικού ιστού, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο γεγονός στη ζωή του, ή που βρεθεί στην ανεργία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι, για την επίτευξη των παραπάνω, θα απαιτηθεί εξαντλητικός διάλογος, μεγάλος αγώνας και πολλές τομές. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι δε γίνεται αλλιώς. Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι -μάλιστα μειώνονται διαρκώς λόγω της υψηλής ανεργίας και κυρίως λόγω της τραγικής δημογραφικής κατάστασης της χώρας- και ανεπαρκείς. Θα πρέπει να ανασχεδιάσουμε και να εκσυγχρονίσουμε ολόκληρο το σύστημα και, διδασκόμενοι από την εμπειρία και άλλων κρατών, να εντάξουμε και την ιδιωτική ασφάλιση σε συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνικής ασφάλισης, μεριμνώντας ώστε οι αλλαγές να μην είναι απότομες και να διαχυθούν σε βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για διαρκή και αυστηρό έλεγχο φερεγγυότητας των ιδιωτικών φορέων ασφάλισης που ενδεχόμενα θα ενταχθούν στο σύστημα.
Αυτή η μεταβολή, θα επιτρέψει τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην αύξηση των επενδύσεων και στην απασχόληση.

 

Όχι άλλο χρέος – Θεσμοθέτηση διαδικασιών δανεισμού και αποπληρωμής χρεών:

Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας παρουσίας είναι η απαλλαγή της πατρίδας μας από την “κατάρα του χρέους”. Μίας κατάρας που κυνηγά αυτόν τον τόπο επί 190 χρόνια. Και που είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα δεινά που μας βρήκαν.

Δεν πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του δημόσιου δανεισμού. Δεν πιστεύουμε ότι τα δάνεια πρέπει να συνεχίσουν να είναι “έσοδο τακτικό και απαραίτητο”. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να δανειζόμαστε κάθε φορά για να πληρώνουμε τους τόκους και τα ελλείμματα, έτσι ώστε κάθε φορά να πρέπει να δανειζόμαστε περισσότερα (κάτι που συνέβαινε συνέχεια στην ιστορία της χώρας), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο χρέους.
Πιστεύουμε ότι ο δανεισμός μπορεί και πρέπει να υφίσταται μόνον όταν υπάρχει μία εξαιρετική ανάγκη, ή εάν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις. Μέσα απ’ αυτήν την οπτική θα αγωνιστούμε να θεσμοθετήσουμε, μέσα στο κείμενο του Συντάγματος, τις βασικές αρχές για το δανεισμό του δημοσίου, τον έλεγχο στη χρήση των δανείων και, κυρίως, τη μέριμνα για την τακτική και έγκαιρη αποπληρωμή τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσει ποτέ η πατρίδα μας το σημερινό εξευτελισμό. Δεν θα επιτρέψουμε την απώλεια της εθνικής της ανεξαρτησίας. Θα επικροτήσουμε τη λογική  και την καλά μελετημένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά θα αντισταθούμε στο ευκαιριακό ξεπούλημά της.

Στον διάλογο που, εντός του 2014, θα ξεκινήσει με τους δανειστές για το χρέος, πρέπει να μπορέσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί, χωρίς μονομερείς ενέργειες και λεονταρισμούς. Θα αγωνιστούμε όσο μπορούμε. Εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλον το κόσμο. Θα ξεσκεπάσουμε την αλήθεια για το χρέος και για τη διαχείριση της κρίσης. Θα φωνάξουμε ότι, δεν είναι δυνατό να καταδικάζεται στην υπανάπτυξη, στην ανεργία και στη μετανάστευση ένας ολόκληρος λαός, επειδή έπρεπε να διασωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες.

Για να πετύχουμε σε όλα αυτά, θα πρέπει να εργαστούμε για να αλλάξει η κοινωνία μας. Να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι, πέρα από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Αν και αυτό είναι -κυρίως- ζήτημα παιδείας, είναι σημαντικό να υπάρξουν καινούργια πρότυπα πολιτικών, που θα παραδειγματίζουν μέσα από τις πράξεις τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους, εμείς, οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι επαγγελματίες που βλέπουμε τις δουλειές μας να καταστρέφονται και την εφορία να μας αντιμετωπίζει σαν κλέφτες, οι υπάλληλοι που είδαμε το εισόδημά μας να καταρρέει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, νοιώθουμε ότι μας ενώνει κάτι κοινό: Η ανάγκη για μία πιο ισχυρή οικονομία, για μία κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή και για ένα πιο δίκαιο κράτος.
Όλοι εμείς ενώνουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε το πολιτικό κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι - Κίνημα Πολιτών”, για να αγωνιστούμε για μία ισχυρότερη Ελλάδα και για ένα πιο δίκαιο Κράτος. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα ένας ωραίος τόπος να ζεις και να εργάζεσαι. Ένας ωραίος τόπος για να απολαμβάνεις τη ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό.

Μέχρι την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου, ορίζουμε ως προσωρινό Πρόεδρο του κόμματος τον Ιωάννη Σιάτρα του Κωνσταντίνου. Ο προσωρινός Πρόεδρος είναι αρμόδιος για το διορισμό Διοικούσας Επιτροπής η οποία θα ασκεί τη διοίκηση του κόμματος έως το συνέδριο.  Η προσωρινή έδρα του κόμματος θα είναι στην οδό Μνησικλέους 2, στην Αθήνα.
Αναθέτουμε στον προσωρινό Πρόεδρο τη σύνταξη και την κατάθεση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, της ιδρυτικής δήλωσης, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η παρούσα ιδρυτική διακήρυξη, το έμβλημα και τα λοιπά στοιχεία του κόμματος. Στην ιδρυτική δήλωση, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να αναφέρεται ότι η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2014