Η αλήθεια για το πόθεν έσχες των βουλευτών

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Βουλή | Η αλήθεια για το πόθεν έσχες των βουλευτών
image

Της Φωτεινης Πιπιλη*

Ως κατ’ έτος, έτσι και φέτος εξευτελίστηκε, λοιδορήθηκε, χλευάστηκε, κακοποιήθηκε ο Κοινοβουλευτισμός. Συλλήβδην. Βασισμένοι σε στερεότυπα του παρελθόντος σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ δημοσιογράφων, σχολιαστών επιβάρυναν έτι περαιτέρω την κοινωνία με την επιπολαιότητα άρα και την επικινδυνότητα της αγνωστικής απολυτότητας. Το τραγικό για μία ακόμη φορά ήταν ότι παρουσία και βουλευτών και με την περίπου συγκατάθεσή τους υιοθετήθηκε ο διαχρονικός τίτλος «Πόθεν Αίσχος».

Κυρίαρχα επιχειρήματα με τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Εσχες των 300, ήταν «ιαχές» τύπου «παγκόσμιο φαινόμενο βουλευτές να ελέγχουν βουλευτές», «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» και άλλα παρεμφερή.

Τυγχάνει να είμαι δημοσιογράφος και βουλευτής. Αγανάκτησα και για τις δύο ιδιότητές μου. Ως δημοσιογράφος για την απαράδεκτη άγνοια ή το χειρότερο απόκρυψη των μεγάλων αλλαγών στις οποίες έχει προβεί η Βουλή των Ελλήνων για τη συγκρότηση διαφανούς, αντικειμενικού συστήματος για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όλων μας. Είναι ύβρις να απαξιώνεται το σύνολο των προσώπων –πολλές δεκάδες– που εμπλέκονται στην πολύμηνη ενδελεχή έρευνα των δηλώσεων, 14 βουλευτές, 6 ανώτατοι δικαστικοί, 4 πανεπιστημιακοί, δεκάδες ορκωτοί ελεγκτές και υπάλληλοι της Βουλής.

Ο νόμος 4065/2012 συγκρότησε την Επιτροπή Ελέγχου. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα, ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα μέλος του Αρείου Πάγου, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένας καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας καθηγητής Τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Η Επιτροπή αναθέτει τον έλεγχο σε ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι συντάσσουν αναλυτική έκθεση. Είναι δώδεκα για τον ετήσιο έλεγχο. Επιπροσθέτως, λειτουργεί στο κτίριο Αρβανίτη ειδική υπηρεσία της Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών από υπαλλήλους της Βουλής. Για το 2013 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 600.000 ευρώ για αμοιβές ορκωτών, ενώ στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 έχει δεσμευτεί ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ενα επίσης επαναλαμβανόμενο από δημοσιογράφους αλλά και λαϊκιστές βουλευτές είναι ότι «Επιτέλους πότε θα γίνει νόμος για αναδρομικό έλεγχο όλων όσοι διετέλεσαν από το 1974 πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί κ.ά.». Κι εδώ άγνοια ή «χρυσαυγιτισμός» όταν ο νόμος 4065/2012 περιλαμβάνει και τον αναδρομικό έλεγχο! Τονίζω δε ότι οι βουλευτές με τα άρθρα 1 και 4 δεχτήκαμε οικειοθελώς την απεμπόληση κάθε δικαιώματος που προκύπτει για τους Ελληνες πολίτες από τον νόμο 2472/1997 περί προσωπικών δεδομένων κι ότι παραιτούμεθα ρητώς και ανεγκλήτως υπέρ του ελληνικού Δημοσίου από κάθε ενοχικό ή εμπράγματο δικαίωμά μας για το σύνολο της περιουσίας μας σε περίπτωση παράλειψης ή ανακριβούς ή αναληθούς δήλωσης, ενώ διαβιβάζουμε οποιοδήποτε δικαίωμα ελέγχου σε όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, στην Επιτροπή ή σε άλλο ελεγκτικό όργανο.

Ακριβώς την ίδια μέρα που κυριάρχησε στα ΜΜΕ το «Πόθεν Αίσχος» απολογούνταν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, κατηγορούμενος για κακουργηματική πράξη, για ψευδές Πόθεν Εσχες. Ολοι οι δημοσιογράφοι ξέχασαν ότι η πρώτη καταδίκη σε οκτώ χρόνια φυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου έγινε επειδή απέκρυψε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου; Μα κανείς δεν θυμήθηκε ότι μόλις την προηγούμενη χρονιά έγιναν πρωτοσέλιδες οι περιπτώσεις διάσημων πολιτικών προσώπων που εκλήθησαν από τη Δικαιοσύνη για παραλείψεις στις δηλώσεις τους; Οπου επίσης θυμίζω οι περισσότεροι απαλλάχθηκαν αφού απεδείχθη η αλήθεια, παρά τις «κραυγές».

Ενας ακόμη επικίνδυνος μύθος που επίσης καλλιεργείται από ανεπίτρεπτη άγνοια ή από λαϊκιστικό δόλο: «Δεν ελέγχεται το Πόθεν». Μετά τις εκλογές όλοι οι νεοεκλεγόμενοι βουλευτές υποχρεωτικά καταθέτουν στην Επιτροπή πολυσέλιδη δήλωση που περιλαμβάνει: σύνολο περιουσίας, φορολογικές δηλώσεις τριών προηγούμενων ετών, Ε9, τραπεζικούς λογαριασμούς, ονόματα συνδικαιούχων, ονοματεπώνυμα συγγενών έως α΄ βαθμού, διαθήκες, δωρεές, συμβόλαια, δάνεια, κατοχή από πότε, πώς ακινήτων, μετοχών, αυτοκινήτου κ.ά. Πολύ συχνά καλούμεθα σχεδόν όλοι από την Επιτροπή, την ειδική υπηρεσία ελέγχου, από τους ορκωτούς να δώσουμε τυχόν συμπληρωματικά έγγραφα ή διευκρινίσεις.

Σε λίγους μήνες θα δημοσιοποιηθούν τα Πόθεν Εσχες για το 2012. Για να μην ειπωθούν τα ίδια, καλό είναι να είμαστε όλοι πιο μελετημένοι κι έχοντας πλήρη συναίσθηση του πόσο, πιθανόν από άγνοια, λαϊκισμό ή και δόλο, βοηθάμε τους εχθρούς της δημοκρατίας να καλπάζουν στις δημοσκοπήσεις παρά το δεδομένο που πέρασε περίπου ασχολίαστο. Οπως προέκυψε από το Πόθεν Εσχες, οι περισσότεροι νεοεκλεγέντες βουλευτές τους είναι, ή άνεργοι ή άεργοι ή ανεπάγγελτοι ή φοροφυγάδες, γεγονός που τους καθιστά πολύ πιο επικίνδυνους από άλλους «έχοντες», γιατί απέδειξαν από την αρχή ότι απέκτησαν επάγγελμα, χρήματα, θέση για πρώτη φορά στη ζωή τους, από το σύστημα που καταγγέλλουν ως σάπιο. Την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

* Η κ. Φωτεινή Πιπιλή είναι δημοσιογράφος και βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Αθηνών.Πηγή: kathimerini.gr


9
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text