Starbucks: Δέκα χρόνια λειτουργίας. 244 εκατομμύρια τζίρος. Ούτε ένα ευρώ φόρος!

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Μελέτες | Starbucks: Δέκα χρόνια λειτουργίας. 244 εκατομμύρια τζίρος. Ούτε ένα ευρώ φόρος!
image

Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα γιορτάζει η Starbucks και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του καταστήματός της στην οδό Κοραή 4, στις 17 Απριλίου, κερνάει όλους ένα “απολαυστικό tall Cappuccino ή Freddo”, όπως αναφέρει στις διαφημίσεις που κατέκλυσαν τον κυριακάτικο Τύπο.

Σπεύσατε στο κατάστημα της Κοραή 4 λοιπόν, για να εκμεταλλευθείτε την προσφορά! Αφού επί δέκα χρόνια η εταιρία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, τουλάχιστον ας μας προσφέρει έναν καφέ!


Δέκα χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα συμπληρώνει η Starbucks! (*). 244 εκατομμύρια ευρώ τζίρο για την περίοδο 2003-2011 (δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο ισολογισμός για το 2012), 174,2 εκατομμύρια μικτά κέρδη, αλλά ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος!

Ναι, σωστά το διαβάζετε! Από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της, η εταιρία εμφανίζει ζημιές. Πόσες είναι η ζημιές στα χρόνια που λειτουργεί; Συνολικά έφθασαν στα 53,1 εκατομμύρια (για την περίοδο 2003-2011).

(Δείτε πίνακα με τα βασικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου)

Μα, καλά, αφού η δουλειά αυτή είναι ...ζημιογόνα, αφού επί 10 χρόνια τώρα δεν κατόρθωσαν να βγάλουν ούτε ένα ευρώ κέρδος, γιατί κάθονται στην Ελλάδα και λειτουργούν 36 καταστήματα;


Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο το Υπουργείο Οικονομικών, του οποίου οι υπηρεσίες, το 2011, έλεγξαν -επί τέλους- τις διαχειριστικές χρήσεις έως και το 2008. Αλλά κατά τα φαινόμενα, τα βρήκαν όλα “εντάξει”, αφού -όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το έτος 2011, δεν επιβλήθηκε κάποιος αναδρομικός φόρος.


Αν δε μπορέσει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών, ή έως ότου απαντήσει αυτό (**), τότε μπορούμε απλά να κάνουμε υποθέσεις, στις οποίες οδηγούμαστε από την ανάγνωση άρθρων για τη ...θεάρεστη δράση της εταιρίας Starbucks στη Μεγάλη Βρετανία (
δείτε σχετικό άρθρο). (Διαβάστε επίσης: Πώς φοροδιαφεύγουν Starbucks, Amazon, Google και άλλες πολυεθνικές, Νόμιμη φοροδιαφυγή πολυεθνικών και το αφιέρωμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters “Special Report: How Starbucks avoids UK taxes).

Δηλαδή, μας λένε τα άρθρα ότι, από το 1998 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Βρετανία, η εταιρία Starbucks, έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων λιρών και πλήρωσε φόρους μόλις 8,6 εκατομμύρια και αυτά πιθανότατα κατά λάθος, επειδή ένας ελεγκτής δε δέχθηκε την αφαίρεση κάποιων ποσών που παρουσιάζονταν ως δαπάνες.

Και πού πάνε τα κέρδη; Μέσα από ένα σύνθετο μηχανισμό μεταβιβάσεων από τοπικό επίπεδο στην κεντρική διοίκηση, αλλά και μέσα από χρεώσεις για τέλη ευρεσιτεχνίας στην αμερικανική μητρική εταιρία και αγορές κόκκων καφέ από τη θυγατρική της στην Ολλανδία, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οδηγούνται στην Ολλανδία, όπου η φορολογία επί των επιχειρήσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη, ενώ ένα άλλο τμήμα των κερδών χάνεται σε χρεώσεις από θυγατρική της στην Ελβετία.


Βέβαια, θα υποστηρίξει κάποιος ότι, στην Ελλάδα,
τα Starbucks λειτουργούνται από την “Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ”, στην οποία η αμερικανική Starbucks, έως το τέλος του 2012 συμμετείχε με 18% (ανεπιβεβαίωτη πληροφορία), ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο ανήκε στην  Marinopoulos Holdings (με έδρα το Λουξεμβούργο) και στη Marinopoulos Coffee Participations με έδρα την Κύπρο (στα τέλη του 2012, η Starbucks πώλησε το ποσοστό της στη Marinopouls Holdins του Λουξεμβούργου). Και συνεπώς, δε μπορεί να εφαρμόζει εδώ τις πρακτικές που εφάρμοζε στη Μεγ. Βρετανία και ενδεχόμενα και σε άλλες χώρες.

Αυτό όμως θα πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών... Το οποίο και ερωτούμε εάν μπήκε ποτέ στον κόπο να προβληματισθεί πώς μία εταιρία (παγκοσμίου μεγέθους) έρχεται στην Ελλάδα να πουλήσει καφέ και τελικά στα δέκα χρόνια που λειτουργεί δε μπόρεσε να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος; Προβληματίστηκε άραγε ποτέ; Ή, έστω και μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Βρετανία, έκανε κάποιον έκτακτο έλεγχο; Αναρωτήθηκε ποιός ήταν ο ρόλος της εταιρίας Starbucks - Marinopoulos SEE BV με έδρα την Ολλανδία;


Τα ΜΜΕ βοούν από τις πρακτικές που χρησιμοποιούν διάφορες πολυεθνικές για να μην πληρώνουν κέρδη: τριγωνικές συναλλαγές, υπερτιμολογήσεις, αυξημένα roylties και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Γίνεται κάποιος έλεγχος στις εδώ θυγατρικές ή συνεργαζόμενες εταιρίες των πολυεθνικών;


Αλήθεια, όταν στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν μία εταιρία να διάγει τον 5ο ή τον 6ο, ή τον ...10ο χρόνο λειτουργίας της, χωρίς να έχει βγάλει ποτέ ένα ευρώ κέρδος, προβληματίζονται; Στις περιπτώσεις αυτές δεν ανήκει μόνο η ελληνική Starbucks (Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ). Θα μπορούσαμε να κατονομάσουμε δεκάδες ακόμη εταιρίες που λειτουργούν χωρίς να μπορούν να εμφανίσουν ούτε ένα ευρώ κέρδος...

Γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι, στη Γαλλία, όταν μία εταιρία (ιδίως νέα) εμφανίσει ζημιά για 3 συνεχή χρόνια, τότε αυτόματα ελέγχεται εξονυχιστικά;


Δεν υποστηρίζουμε ότι έγινε κάτι “στραβό” με τη λειτουργία των Starbucks στην Ελλάδα. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τέτοιες περιπτώσεις ως παραδείγματα, για να προβληματιζόμαστε; Και κυρίως, για να προβληματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών; Εκτός εάν τελικά, εξαντλούν την ενεργητικότητά τους στο πώς θα φορολογήσουν και πώς θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες...

(*) Η Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, η εταιρία που λειτουργεί στην Ελλάδα τα Καταστήματα Starbucks ιδρύθηκε στις 2/4/2002. Όμως, λειτούργησε τα καταστήματά της, από το 2003.

(**) Εντός της εβδομάδας, ο Σύλλογος θα υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς τον Υπουργό των Οικονομικών, μέσω αναφοράς του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

 

Συγχώνευση Starbucks - Επιτροπή Ανταγωνισμού - Απόφαση  557/VII/2012

Δείτε τους ισολογισμούς της Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ, για την περίοδο 2002-2011:

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003a

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2003b

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2004

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός -  2005a

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός -  2005b

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2006

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2007

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2008

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2009

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2010

Starbucks - Μαρινόπουλος ΚΑΦΕ ΑΕΕ - Ισολογισμός - 2011

 

 

Δείτε την απάντηση της εταιρίας Μαρινόπουλος Καφέ ΑΕΕ, σχετικά με το παρόν δημοσίευμα (16-4-2013)Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (21 σχολιάστηκε):

Αριάδνη την 27 Σεπτεμβρίου 2013
avatar
Κε Μπάμπη οι Ελληνικές καφετέριες μια χαρά καφέδες κάνουν. Τα σταρμπακς τα σνομπάρουν ακόμα κι οι αμερικάνοι στο Σηάτλ όπου ξεκίνησε η εταιρεία.. Δεν πάω ποτε σε πολυεθνικές να ψωνίσω ουτε μου λειψε ο καφες φιλτρου...κι η αμερικανιά
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
6
Χρήστος Κλειώσης την 27 Απριλίου 2013
avatar
Ακου κύριε Μπάμπη, το θέμα είναι ότι ναι εμεις οι καθαροί που δεν πληρωνόμαστε από την STARBUCKS εδώ μαζευτήκαμε για να κάνουμε την ζωή σας δύσκολη με ένα και μόνο ερώτημα: Αφού είστε τόσο τυπικοί στην STARBUCKS γιατί δεν μας λέτε ποια έξοδα κάνατε και πέφτει τόσο πολύ το φορολογητέο εισόδημα; Μήπως πληρώσατε καμία σύμβαση σημάτων στο εξωτερικό και μεταφέρετε τα κέρδη σε λουξεμβούργο ή Ιρλανδία; Λέω μήπως; Νομιμη αυτή η φοροδιαφυγή κερδών δεν λέω, αλλά όχι και να μας κοροιδεύετε στα μούτρα. Θα προτιμούσα τα λεφτά που πληρώθηκαν σαν έξοδα για να φύγουν από την χώρα να τα είχαν ελληνικές εταιρείες.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
Μπαμπης την 24 Απριλίου 2013
avatar
Οταν πας και παιρνεις ενα καφε απο την εν λογω εταιρεια αποδειξη παιρνεις??? Σου λεει πανω το κοστος δειχνωντας ΦΠΑ??? Φυσικα ΝΑΙ ειναι η απαντηση και στα 2 ερωτηματα.

Οι μικρες επιχειρησεις της γειτονιας σου κοβουν αποδειξη, συνηθως οχι. Ναι εχει ακριβο καφε αλλα δε σ αναγκαζει κανεις να πας εκει κ οχι αλλου. Πας γιατι εινια ο καλυτερος η εισαι ψωναρα κ σ αρεσει αν το λες στο τηλεφωνο. Κανει παρα πολλες προσφορες στους πελατες (και μη), ο κυρ Μητσος κανει? Οχι και παλι η απαντηση.

Επειδη εχω δουλεψει στα ΣΤΑΡΜΠΑΚΣ μπορω να πω οτι εχω εξαιρετικες εντυπωσεις απο την εταιρεια. Καμια καθυστερηση πληρωμης, αψογη ποιοτητα εργασιας και πολυ φιλικο περιβαλλον παντου με συναδελφους σε ολα τα καταστηματα, δε μπορει να ειναι τυχαιο.

Ολοι εσεις που μιλατε τι ποσοστο πληρωνετε απο τους φορους που σας αναλογουν? Μαυρα ποτε ε? Ολοι οι καθαροι εδω μαζευτηκαν, οι εταιρειες σας φταινε μετα
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
-11
Δημήτρης την 20 Απριλίου 2013
avatar
Σπύρο,
Το συγκεκριμένο δεν το διδάσκουν στα σχολεία οι μαθηματικοί αλλά οι οικονομολόγοι. Έχουμε στραβά που μπορείς να μας καταμαρτυρήσεις εμάς των μαθηματικών, αλλά όχι αυτό. Πάντως είναι πολύ καλή η σκέψη να μη πατάει κανείς στα starbucks. Μόνο όταν πονέσει η τσέπη τους βάζουν μυαλό.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
Gerasimos την 17 Απριλίου 2013
avatar
Kai stin Agglia to idio simvainei. Exoun vrei to kolpo oi poliethnikes kai den plironoun foro. Meta ta pairnoune apo tous sintaksiouxous oi kiverniseis.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
1
vaggelis την 17 Απριλίου 2013
avatar
δεν μπορώ να το βλέπω να μετράει!!
αγχώθηκα...
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
3
Αλέξανδρος την 17 Απριλίου 2013
avatar
Επειδή βρέθηκα Αγγλία για 12 μέρες αρχές Απριλίου, το ιδιο ζήτημα επικρατούσε και στήν Αγγλία με τίς πολυεθνικές και με την αλθσίδα καταστημάτων καφέ "COSTA". Το πρόβλημα λοιπόν είναι οτι αυτές οι εταιρείες είναι δηλωμένες ως OF SHORE εταιρείες με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν καθόλου φορολογία. Μόλις εγινε γνωστό αυτό στην Αγγλία, ο τζίρος ειδικά στα "COSTA" επεσε κατακόρυφα με την μη προσελευση πελατών, μεχρι πού αναγκάστηκαν νε ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους κανονικά για να μήν οδηγηθούν στό κλείσιμο από το εμπάργο τών ίδιων των Αγγλων.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
13
Jenny την 17 Απριλίου 2013
avatar
αυτή την τακτική ακολουθούν και όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Αν ψάξετε τους ισολογισμούς του Αστέρα Βουλιαγμένης θα δείτε ότι οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο!
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
8
Μάρω Καψή την 17 Απριλίου 2013
avatar
Μια πολυεθνική με υπερτιμημένα προϊόντα, αλλά άριστο μάρκετινγκ, κάτω από το μανδύα ενός "ελληνικού" ονόματος... Όμιλος Μαρινόπουλου. Ένας "ελληνικός" κολοσσός που ξεκίνησε από το γνωστό φαρμακείο της Ομόνοιας το 1893 (!) που εξελίχθηκε στη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ το 1949. Το 1962 επεκτάθηκε στον τομέα της διατροφής με την ίδρυση της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ. Στη δεκαετία του 89 ιδρύει την αλυσίδα των γνωστών καταστημάτων καλλυντικών Beauty Shop (που αργότερα μετονομάστηκαν σε Sephora), ενώ από το 1990 ξεκινά την εκπροσώπηση των Βρετανικών καταστημάτων Marks & Spencer. Από το 1999 ξεκινά την ανάπτυξη της αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour. (πρώην Continent). Σήμερα εκπροσωπεί στην Ελλάδα τις πολυεθνικές φίρμες Carrefour, Marks & Spencer, GAP και Starbucks, ενώ συνεχίζει και την εγχώρια δραστηριότητα της ΦΑΜΑΡ σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Μια ελληνική ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας, θα έλεγε κανείς. Πόσο επωφελείται όμως η χώρα από τη δραστηριότητα μιας τέτοιας επιχείρησης, όταν δεν εισπράτει φορολογικά έσοδα στον τόπο όπου πραγματοποιείται ο τζίρος;
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
21
Αντώνης Ακρι την 17 Απριλίου 2013
avatar
οσοι γράφουν υπέρ για τέτοιου είδους εταιρίες και τακτικές ,να κοιτάνε λίγο και το "κοντέρ" πάνω δεξιά της ιστοσελίδας...δε μετράει κουκιά και ρεβύθια .. παλιο χωριατλαμάδες...
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
7
1 2 3 next συνολικά: 21 | προβολή: 1 - 10

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text