Γόρδιος δεσμός το νέο φορολογικό

Αρχική | Δημόσια Διοίκηση | Πολιτικά Κόμματα | Γόρδιος δεσμός το νέο φορολογικό
image

Ισχυρές ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «γαλάζιους» βουλευτές

Παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να τερματιστούν τα σενάρια

Σε δύσκολη εξίσωση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μείζονα κυβερνητική κρίση, αναδεικνύεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε, χθες, σε παρέμβαση από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προκειμένου να βάλει τέλος στα σενάρια του οικονομικού επιτελείου για υπερφορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ, τα οποία είχαν προκαλέσει εκτός από τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τις ενστάσεις πλήθους γαλάζιων βουλευτών. «Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45% πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της…», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει από χθες αναλάβει την πολιτική ευθύνη διαμόρφωσης του νέου νομοσχεδίου. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές», ενώ προανήγγειλε βελτιώσεις και στο καθεστώς ενίσχυσης των οικογενειών με τέκνα, κυρίως τρίτεκνες και πολύτεκνες, το οποίο, πάντως, δεν θα έχει τη σημερινή μορφή του αυξημένου αφορολογήτου ορίου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρουσιάζοντας πέντε προτάσεις βελτίωσής του (σ.σ. με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει, ήδη, πως είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν όλες), ενώ η ΔΗΜΑΡ αμφισβητεί πλήρως τη δομή του νέου φορολογικού, προκρίνοντας ενιαία κλίμακα για τη φορολόγηση εισοδημάτων από κάθε πηγή.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εμπλακεί σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, ο οποίος επέστρεψε χθες από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει στη μία μετά το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει την υποχρέωση κατάθεσης του φορολογικού στη Βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου αυτό να ψηφισθεί με ταχείες διαδικασίες πριν από τη διακοπή του Κοινοβουλίου για τις εορτές Χριστουγέννων. Παράλληλα, πεπερασμένα είναι και τα δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς είναι δεδομένος ο μνημονιακός στόχος για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2013.

Η συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης θα κρίνει, εν πολλοίς, και το περιεχόμενο της νέας σύσκεψης που αναμένεται να έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο χρόνος πραγματοποίησης της οποίας δεν είχε, έως αργά χθες βράδυ, οριστικοποιηθεί.

Η απεμπλοκή της κυβέρνησης από το φορολογικό αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Ο κ. Σαμαράς είχε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου με τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και τη συμμετοχή των Χ. Θεοχάρη και Ν. Καραβίτη, την ολοκλήρωση της οποίας ανέλαβε, στη συνέχεια, ο στενός του συνεργάτης, βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., Χρ. Λαζαρίδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια, συχνά σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές παραδοχές επί των οποίων εκινείτο μέχρι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν και η προσπάθεια «απόδοσης» ευθυνών για τα φορολογικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία το Μαξίμου απέδιδε σε «τεχνοκράτες του υπ. Οικονομικών».


Του Γιωργου Π. Τερζη

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


6
Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text