Ιστορικό - Σκοποί - Δράσεις του Συλλόγου

Αρχική | Οι Δράσεις μας | Ιστορικό - Σκοποί - Δράσεις του Συλλόγου
image

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2011 από μία ομάδα πολιτών που θέλησαν να αντιδράσουν απέναντι στην άδικη φορολόγηση, τη φοροδιαφυγή, το άναρχο φορολογικό σύστημα της χώρας, τα σοβαρά προβλήματα του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και την αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να λειτουργήσει με νομιμότητα.

Βασικοί σκοποί του Συλλόγου είναι: η προάσπιση των δικαιωμάτων των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης για τον τρόπο που αντλεί αλλά και που ξοδεύει τα χρήματα των φορολογούμενων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η εκπαίδευση πάνω σε γενικά φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα και η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία.
(Δείτε το Καταστατικό του Συλλόγου)

Ο Σύλλογος προσπάθησε να οργανωθεί στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών συλλόγων φορολογούμενων, οι οποίοι εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν έχουν ιδρυθεί και δρουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Για το λόγο αυτό, η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου επισκέφθηκε συλλόγους φορολογούμενων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Σύλλογος, από την ίδρυσή του έγινε μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Φορολογούμενων (European Taxpayers Association).

Ο Σύλλογος διαθέτει έμμισθο διοικητικό μηχανισμό, όμως λειτουργεί κυρίως με βάση την εθελοντική εργασία των μελών του. Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του (15 ευρώ ανά έτος) και από χορηγίες ιδιωτών. Το Καταστατικό του Συλλόγου απαγορεύει την είσπραξη οποιασδήποτε μορφής εσόδων από το Κράτος ή από κρατικούς φορείς, ακόμη και εάν αυτός δικαιούται τέτοια έσοδα.
(
Δείτε τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συλλόγου)

Τα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Μνησικλέους 2 και Μητροπόλεως 43 και το τηλέφωνο επικοινωνίας του είναι το 2103242032. (Δείτε τη διεύθυνση στο χάρτη).
Το email είναι greek.taxpayers@gmail.com και secretariat@forologoumenoi.gr .
Το site του Συλλόγου είναι στη διεύθυνση www.forologoumenoi.gr .

Μακροχρόνιος στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός φορέα κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί με μεγαλύτερη νομιμότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διάφορους τρόπους: την παρακολούθηση και την καταγγελία (όταν απαιτείται) της δράσης της δημόσιας διοίκησης, τον έλεγχο των νομοθετημάτων, τη συνεργασία σε δράσεις που προάγουν την οικονομία και τα φορολογικά ζητήματα και βεβαίως και μέσα από την εκπαίδευση της κοινωνίας.Κυρίως όμως, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών στη λειτουργία και τη δράση του Συλλόγου. Η επιτυχία των συλλόγων φορολογούμενων στην Ευρώπη, έχει επιτευχθεί μέσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτούς. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα μέσα στη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τους λίγους μήνες της λειτουργίας του, ο Σύλλογος έχει αναπτύξει μία σημαντική δραστηριότητα:


Σε φάση επεξεργασίας βρίσκονται:
- Συγκριτική μελέτη για το επίπεδο των αμοιβών των βουλευτών και του κόστους λειτουργίας του Κοινοβουλίου στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μελέτη των προϋπολογισμών της Ελλάδας για την περίοδο 1960-2011 και εξαγωγή συμπερασμάτων για την εξέλιξη των δαπανών ανά τομέα δράσης της Κεντρικής Κυβέρνησης (Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, από τις 6:00 μμ έως 8:00 μμ, στο ξενοδοχείο Hilton, στην αίθουσα Ερατώ ΙΙ).

Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει Επιστημονική Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, η οποία έχει επανδρωθεί με νομικούς εξειδικευμένους σε φορολογικά ζητήματα, η οποία θα επεξεργάζεται υπάρχοντες νόμους ή νομοσχέδια, ή θα υποβάλλει προτάσεις προς την Κυβέρνηση και τους λοιπούς φορείς.
Νομικοί Σύμβουλοι του Συλλόγου είναι οι κ.κ. Παναγιώτης Χασιώτης και Χρήστος Κλειώσης.

Στόχος του Συλλόγου κατά το επόμενο 6μηνο είναι η διοικητική εξάπλωσή του προς άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η προσπάθεια αυτή ξεκινά με την ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο HYATT της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση αυτή θα επιχειρηθεί να δημιουργηθούν οι πρώτοι “πυρήνες” για τη δημιουργία γραφείων του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Ο στόχος της ομάδας των ανθρώπων που ξεκινήσαμε την ίδρυση του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, δεν υπήρξε ποτέ βραχυπρόθεσμος. Τα σημερινά προβλήματα δημιουργήθηκαν μέσα στη διάρκεια του χρόνου. Για να τα αντιμετωπίσουμε, θα πρέπει να προχωρήσουμε αργά και μεθοδικά.

Στόχος μας δεν είναι να “κάνουμε θόρυβο” σήμερα και να μην υπάρχουμε αύριο. Στόχος μας, δεδηλωμένος από την πρώτη στιγμή, είναι η οργάνωση των κοινωνικών δυνάμεων και η δημιουργία κοινωνικών θεσμών, που θα ωριμάσουν μέσα στα χρόνια, ώστε σε τρία, σε πέντε ή σε δέκα χρόνια από σήμερα, να μπορούν να ασκήσουν πραγματικό και αποτελεσματικό έλεγχο στη δημόσια διοίκηση για τον τρόπο που συλλέγει τους φόρους και που διαχειρίζεται τα χρήματά μας, αλλά και για τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας της.

Έτσι άλλωστε έγινε και σε άλλα κράτη. Οι Σύλλογοι Φορολογούμενων δεν εμφανίστηκαν σαν πυροτεχνήματα για να χαθούν στο μέλλον. Αντίθετα, ενδυναμώθηκαν μέσα στη διάρκεια του χρόνου και κατέληξαν να συνιστούν έναν αξιόλογο και σεβαστό παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες και μία υπολογίσιμη δύναμη ελέγχου, από τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Όμως, για να πετύχουμε αυτό το φιλόδοξο στόχο πρέπει να κάνουμε μικρά και καλά οργανωμένα βήματα. Τα βήματα αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει. Και, με τη δική σας βοήθεια και συμμετοχή, προχωρούμε!Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Είσοδος Μελών
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text