Ουραγός η Ελλάδα στη φορολογική ανταγωνιστικότητα: 30η σε 36 χώρες του ΟΟΣΑ

Από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, την κατανάλωση και την ακίνητη περιουσία

 

 

Φτωχές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, το οποίο και κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την τόνωση κατανάλωσης και ανάπτυξης. Στη σχετική κατάταξη του ΟΟΣΑ για το 2019 η χώρα μας είναι 30η μεταξύ 36 κρατών, έχοντας πάντως ανέβει ένα σκαλοπάτι σε σχέση με πέρυσι. 

Στις αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος ο ΟΟΣΑ προσδιορίζει τον πολύ υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% την ώρα που ο μέσος όρος των μελών του είναι 23,6%. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο ύψος των λειτουργικών ζημιών, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις ζημιές για να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα του παρελθόντος. 

 

Έμφαση δίνεται και στον ΦΠΑ, με τον ΟΟΣΑ να υπογραμμίζει ότι ο συντελεστής του 24% είναι ένας από τους υψηλότερους στον ανεπτυγμένο κόσμο «σε μία από τις πιο στενές βάσεις». 

Από την άλλη στα «δυνατά» σημεία του ελληνικού φορολογικού συστήματος ο ΟΟΣΑ συγκαταλέγει τον συντελεστή 15% στα μερίσματα που είναι χαμηλότερος του μέσου όρου (23,8%), αλλά και το γεγονός ότι η πολυπλοκότητα στη φορολόγηση της εργασίας είναι επίσης κάτω του μέσο όρου των κρατών- μελών του Οργανισμού. 

Η Ελλάδα λαμβάνει συνολική βαθμολογία 52,9 βαθμών, που την οδηγεί στην 30η θέση. Στον εταιρικό φόρο καταλαμβάνουμε την 29η θέση, στο φόρο εισοδήματος τη 18η, στο φόρο κατανάλωσης την 31η και σε εκείνον της ακίνητης περιουσίας την 28η.  

Η επίδοση της χώρας μας ωστόσο δεν είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-  μελών της Ε.Ε. Η Πορτογαλία είναι στην 33η θέση, η Ιταλία στην 34η, η Πολωνία ακολουθεί στην 35η και η Γαλλία φιγουράρει στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατάταξης. 

Αντιθέτως πρώτη σε φορολογική ανταγωνιστικότητα χώρα μεταξύ των 36 μελών του ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία, με βαθμολογία 100 πόντων. Με διαφορά 14 πόντων ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία, ενώ στα επόμενα σκαλοπάτια συναντάμε ακόμη δύο χώρες της Βαλτικής, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ελβετία.  

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, είναι στην 16η θέση και μία θέση χαμηλότερα βρίσκεται η Ιρλανδία, που άλλοτε ήταν περιβόητη (ή καλύτερα διαβόητη) για το λεγόμενο «φορολογικό ντάμπινγκ» έναντι των Ευρωπαίων γειτόνων της. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά χαμηλά, στην 25η θέση, ενώ κάτω του μέσου όρου είναι και η επίδοση των ΗΠΑ, που φιγουράρουν στην 21η θέση. 

πηγή: naftemporiki.gr